AKTIVUJ SVOJU SILU - 3. ČASŤ

Preprogramuj svoje presvedčenia:

- celoživotné zavďačovanie sa má za následok hlboko zakorenené presvedčenia, ktoré potrebujete preprogramovať. Základ pre zmenu presvedčení môže byť kognitívno-behaviorálna terapia využívaná na zmenu skreslených presvedčení vďaka hĺbavému vnímaniu myšlienok a vypichovaniu negatívnych vzorcov. Jednoduchý vzorec ako na ne nazerať je, že si treba uvedomiť ako to funguje: sebaobviňovanie, vyhľadávanie zlých správ, nešťastné domýšľanie a prehnane negatívne myšlienky tvoria šablónu, ktorá spôsobuje zavďačovacie správanie. 

- je potrebné byť sebeckejší. Často trpíme predstavou, že sebeckosť je vždy zlá a nikdy dobrá. V skutočnosti ale musíte byť sebeckí, aj keď vašim cieľom je služba iným, pretože iba tak viete fungovať naplno. Sebeckosť neznamená kašlať na iných, ale urobiť prioritu zo svojho tela a mysle.

- musíte sa prijať a ľúbiť. Váš vzťah k sebe určuje váš vzťah k všetkým ostatným, preto by ste mali byť k sebe súcitnejší a pochopiť, že prijatie je voľba - väčšinou je ťažké prijať sa, keď máte na seba nedosiahnuteľné očakávania a kritériá.

- musíte pochopiť, že asertivita nie je vo svojej podstate zlá a nie je to to isté, čo agresivita. Zvážte, čo by ste robili na mieste druhého, a popustite uzdu kreativite v nachádzaní riešenia schodného pre obe strany. 

- musíte prijať konfrontáciu a cítiť sa v nej aspoň ako-tak komfortne. Dobrá metóda, ako prekonať strach z konfrontácie, je expozičná terapia. Ešte lepšie je vytvoriť si vlastnú hierarchiu strachov vo vzťahu ku konfrontáciám. Pomôže vám zvyknúť si na napätie a taktiež vám ukáže, že sa vám nič zlé nestane, ak sa postavíte vašim strachom zoči-voči.

Z knihy Nepretrhni sa pre druhých od Patricka Kinga

Komentáre

Obľúbené príspevky