AKTIVUJ SVOJU SILU - 2. ČASŤ

Uvedomme si prečo sa zavďačujeme.

Je mnoho príčin zavďačovacieho správania, a všetky začínajú našimi presvedčeniami o sebe vo vzťahu k druhým. Jednoducho povedané: nie sme si rovní, istým spôsobom sme čosi menej, podradnejší. Toto vytvára medziľudskú dynamiku, ktorá umožňuje zavďačovať sa, a ešte to aj odmeňuje. 

Tu sú štyri hlavné presvedčenia, ktoré zapríčiňujú zavďačovanie sa:
1. Pokrivená definícia vzťahov a ako by slúženie iným malo byť vašou prvou prioritou, až na vašu škodu. Ak máte toto presvedčenie, zničí vás pocit viny, keď sa mu pokúsite vzoprieť.
2. Nízky pocit sebahodnoty. Ak sa necítite seberovní s ostatnými, alebo nemáte pocit, že vás iní príjmu takých, akí ste, je jasné, že vaša jediná šanca, aby vás prijali, je postaviť sa aj na hlavu pri plnení vrtochov okolia. 
3. Ďalšie presvedčenie je, ako sme sa odmalička učili, že štedrosť a vľúdnosť sú obdivuhodné vlastnosti. Niektorí z nás to preháňajú a prirovnávajú uprednostňovanie seba k sebeckosti a zlu.
4. Posledné presvedčenie je fakt, že mnohí prisluhovači sa jednoducho boja konfrontácie. Neznášajú napätie a nepohodu a urobia aj nemožné, len aby sa im vyhli. Nechcú rozvíriť hladinu a usilujú sa všemožne o nenápadnosť. 

Z knihy Nepretrhni sa pre druhých od Patricka Kinga

Komentáre

Obľúbené príspevky