KRIVDA

Dlhotrvajúci odpor nazývame krivda. Pocit krivdy je veľmi silná negatívna emócia viažuca sa k nejakeh minulej udalosti, ktorú pri živote udržujú nutkavé myšlienky. Prehrávate si príbeh v hlave, alebo ho rozprávate nahlas “ako sa naozaj stal” stále dokola, pričom dôraz je na “toto mi niekto urobil” alebo “toto nám niekto urobil”. Pocitom krivdy môžu byť zasiahnuté všetky oblasti vášho života. Vyplýva to z toho, že v mysli sa neustále zaoberáte nejakou krivdou, čím vzniká vo vás negatívna emocionálna energia, vďaka ktorej vnímate udalosti v prítomnosti skreslene, alebo na ne reagujete neprimeraným spôsobom. Jeden silný pocit krivdy stačí na to, aby zamoril veľkú časť vášho života a strčil vás do pasce ega.

Na to, aby ste zistili, či v sebe neustále živíte pocit krivdy alebo ste už odpustili všetkým svojim “nepriateľom”, musíte byť k sebe veľmi úprimný. Aby ste to dokázali, snažte sa uvedomovať si pocit krivdy rovnako na úrovni myslenia, ako na úrovni emócií a rozpoznajte myšlienky a emócie, ktoré krivdu udržujú nažive.

Nesnažte sa pocitu krivdy zbaviť tým, že ho budete ignorovať. Snaha o nevšímanie si týchto pocitov a o odpustenie tu nefunguje. K odpusteniu totiž príde prirodzene vo chvíli, keď pochopíte, že krivda má jedinú úlohu - posilniť vašu falošnú predstavu o vás a podporiť vaše ego.

Z knihy Nová Zem od Eckharta Tolleho

Komentáre

Obľúbené príspevky