AKTIVUJ SVOJU SILU - 1. ČASŤ

Prestaň sa ponižujúco zavďačovať:

- potreba zavďačiť sa sa môže javiť nezištne a veľkoryso, ale v skutočnosti je jednou z najsebeckejších spôsobov správania. Rodí sa zo strachu, neistoty a potreby uznania. Je založená na smutnom presvedčení, že nie ste dostatočne dobrí, a preto musíte zvyšovať svoju hodnotu napĺňaním túžob iných ľudí.
- pôvody inštinktu zavďačiť sa môžu byť rôzne, ale dynamika je stále rovnaká. Hľadali ste uznanie, odopreli vám ho, museli ste dokázať svoju hodnotu inak. Postupne ste sa skúsenosťou naučili, že ste získali lepšie výsledky, keď ste ľuďom slúžili a udobrovali si ich, a to sa stalo vašou existenciou.
- Toto nutkanie je založené na pomýlenom presvedčení, že druhí ľudia nás neustále sledujú a hodnotia, čo ale nie je pravda, pretože väčšina ľudí si nedokáže vedome neustále všímať ani samých seba, nie to ešte ostatných naokolo.
- nemajte ilúzie, zavďačovanie sa je škodlivé. Možno krátkodobo získate uznanie, ale bude prchavé a umelé. Potom budete musieť žiť s následkami - napríklad potláčanie a zamlčiavanie samých seba vypláva na povrch vo forme pasívne-agresívneho správania, napokon vyústi do výbuchu ako sopka, alebo sa vám naštrbí pocit šťastia a zdravie kvôli neúnosnému počtu úloh, ktoré si na seba beriete. Nakoniec skončíte s pokrivenými vzťahmi, pretože sa staviate podriadenej pozície a neustále nosíte masku.

Z knihy Nepretrhni sa pre druhých od Patricka Kinga
 

Komentáre

Obľúbené príspevky