2:2 - PORTÁL K HARMONICKÝM VZŤAHOM

Vzťahy sú zdrojom najväčších radostí ale aj najväčších starostí. Najviac trpí človek, ktorý má problémy vo vzťahoch - k svojmu telu, k svojej mysli , k svojej rodine, k partnerovi, ku kolegom, k susedom atď. Vzťahy sú všade a nedá sa im vyhnúť. A ani by sme nemali, pretože vďaka druhým ľuďom spoznávame sami seba.
Vzťahy na Zemi vo všeobecnosti sú stále ešte veľmi reaktívne - teda ovplyvňuje ich skôr výchova, presvedčenia, očakávania a emocionálne zranenia a tým pádom sú oveľa menej prirodzene harmonické. Všetci túžia po pravej láske, ale to sa nestane kým nebudeme sami v súlade so svojím pravým ja.
Preto cesta k harmonickým vzťahom vždy zahŕňa sebarozvoj k pravému ja, k pravej podstate seba samého. To kým naozaj sme, nie to kým nás niekto vychoval, čo sme odpozorovali, masky, ktoré sme si nasadili, aby sme sa ochránili atď.
Pozor si treba dať aj na "falošné" harmonické vzťahy. To sú tie, ktoré len naoko vyzerajú harmonicky, pretože jeden zo vzťahu seba tak potlačí a druhému sa vo všetkom prispôsobí, že to vyzerá, že sa nikdy nehádajú, že všetko vždy klape. Ale to je klam. Prispôsobivá osoba zväčša uprednostní pokoj a kľud a odsunie svoje túžby, názory a potreby do úzadia a do úvahy berie len toho druhého, aby on/ona bol/a spokojný/á. Podriadená osoba je radšej ticho, nikdy nič nepresadzuje, nikdy sa neobhajuje, iba ticho trpí a znáša všetko, len aby bol pokoj. Alebo je takáto osoba pasívne-agresívna a chová sa nepríjemne, odmietavo, urazene, no keď je konfrontovaná, tak všetko zahovorí a povie, že nič sa nedeje. Všetko je to ale správanie obete. Človek v takomto vzťahu možno netrpí alebo sa nebojí, ale šťastný a naplnený tiež nie je. Stále mu akoby niečo chýba. Chýba mu skutočný pravdivý vzťah. Pretože to, čo zažíva je divadielko.
Našťastie takéto správanie ako vidíme už nie je podporované, a všade, kde niečo neladí, sa to začína ukazovať. Nie preto, aby sme sa navzájom obviňovali z neúprimnosti, ale aby sme dostali šancu byť viac autentickí a mohli tak tvoriť skutočne úprimné vzájomné vzťahy, kde sa nemusíme báť byť sami sebou.


Komentáre

Obľúbené príspevky